Astu matkapuhelinblogiin!

Tässä blogissa kerrotaan parhaista puhelimista, luodataan matka- ja älypuhelinten muutoksia mobilisaation monissa käänteissä, kohdistetaan katse myös välttämättömiin tarvikkeisiin, kuten mobiililaitteiden akkuihin, sekä tutkaillaan mobiilikulttuuria yleisellä tasolla. Älypuhelinten monimuotoisuus ja monikäyttöisyys innostavat!

Matkapuhelinten mahtava menneisyys

Mahtoikohan Motorolan tuotekehitysjohtaja Martin Cooper edes arvata, kuinka mullistavan kehitysaskelen hän sai ottaa soittaessaan ensimmäisen julkisen puhelun Motorolan DynaTAC-puhelimen prototyypillä vuonna 1973? Erityisesti 1990-luvun matkapuhelimia kutsutaan leikkisästi haloiksi, mutta niihin verrattuna ensimmäiset matkapuhelimet olivat melkein kuin puunrunkoja. DynaTAC kävi kirjaimellisesti myös kilon painoisesta käsipainosta. Muistan oman ensimmäisen kännykkäni. Se oli isältä peritty kapula, jota olisi ollut turha edes yrittää tunkea takin rintataskuun, johon nykyinen älypuhelimeni sujahtaa helposti. Malli oli niin ikään Motorolalta, muistaakseni c520. Puhelin toi turvallisuuden tunnetta, ei ainoastaan soitto-ominaisuutensa ansiosta. Kännykkäni vain oli niin kookas ja painava, että sillä olisi tarvittaessa kolkannut jonkun.

Motorolani jälkeen olen testannut käytännössä useita eri malleja useilta eri valmistajilta niin henkilökohtaisessa kuin työkäytössäkin. Näiden melko kattavien kokemusten kautta syttyi laajempi kiinnostukseni aiheeseen.

Parhaat älypuhelimet ja tulevaisuuden uudet tuulet

Puhelinten kehitysvauhti on ollut niin hurjaa, ettei teknisen kilpavarustelun kyydissä pysyminen ole aina helppoa. Muutaman vuoden takaiset mallit saattavat vaikuttaa jopa yllättävän kömpelöiltä. Älypuhelinten lähitulevaisuus on kiehtovaa odotettavaa. Kehityssuuntauksilla spekuloiminen saa futuristin innostumaan kaikista niistä mahdollisuuksista, joita jo nyt on käytettävissä ja joita edelleen kehitetään.

Uusin iPhone-malli on aina markkinoiden odotetuin tuote. Entä kuinka vastaavat kilpailuun Lenovon Moto Z-mallin laitteet, tai esimerkiksi Google Pixel? Vuoden 2017 parhaat älypuhelimet ovat teknisesti entistä monipuolisempia ja käyttöominaisuuksiltaan luontevampia kuin alan heikommat lenkit. Kuinka pitkälle puhelimen kehittämisessä voi mennä? Onko parantamisen varaa edelleen, vai onko ominaisuuksilla hifistely tästä eteenpäin silkkaa hienosäätöä?

Puhelimen paikka – myös persoonan jatkeena

Puhelimesta on tullut ihmisen luottokumppani. Suomi oli vuonna 2016 mobiilidatan kärkimaa, mikä selittyy osittain mobiiliyhteyksien edullisuudella verrattuna muihin maihin. Hinta tuskin kuitenkaan selittää täysin yksiselitteisesti, miksi mobiililaitteista on tullut meille niin olennaisia välineitä, että niitä ilman tuntuu jo vaikealta pärjätä. Aivan kuin älypuhelin olisi ihmiskunnan uusin uloke, aivot ja raaja samassa tehokkaassa yksikössä, yksilöön integroitu ulkoistettu tekoäly. Globaali kommunikaatiokulttuuri on sulautumassa osaksi ergonomistakin evoluutiota.

Suhteemme laitteisiin on mielenkiintoinen aihealue, mutta niin ovat itse laitteetkin. Nehän ovat sentään ihmisen keksimiä, kehittämiä ja käyttäjilleen suunnattuja. Vaikka kaiken takana onkin tietysti markkinavoimien kova kilpailu kuluttajien rahoista, parhaimmillaan kunnon puhelin parantaa elämisen laatua ja kansantaloudellista tuottavuutta.

Olkoonkin, että sosiaalinen media harhauttaa työmuurahaiset poikkeamaan pomojen osoittamilta poluilta, mutta monikäyttöisiä tukielimiä puhelimet silti kieltämättä ovat. Se, miten käytämme mobiililaitteita, kertoo meistä persoonina. Osan tiedosta jaamme käyttöprofiileiksi kerätyn datan muodossa. Laitteiden avulla voimme oikeastaan luoda itsemme!